Dominica divesites duikplaatsen
Dominica duikplaatsen
Het eiland Dominica ligt tussen de twee Franse eilanden Guadeloupe en Martinique in. We waren in eerste instantie wel sceptisch over het duiken omdat we al op Guadeloupe hadden gedoken en het een beetje vonden tegenvallen. Gelukkig lijkt Dominica totaal niet op Guadeloupe wat betreft het duiken.
Het duiken van het fort Young Hotel wordt gedaan in samenwerking met het Anchorage hotel en Dive Dominica. Ze hebben een grote boot waar zelfs een soort douche aan boord is. Als je meerdere duiken maakt kunnen ze duikpakketten aanbieden waardoor het goedkoper wordt.
Overal rond Dominica liggen duikplaatsen, zelfs aan de Atlantische zijde. Daar is helaas het water vaak te ruw en kan er niet gedoken worden. Door de keuze van ons hotel in Rousseau in het zuiden hebben wij alleen aan de zuidkant van het eiland gedoken. Hier ligt een hoge rotspunt in zee die verbonden is met het eiland. Deze plaats heet “Scott’s head”. Voorbij Scott’s head vloeien de Atlantische oceaan en de Caribische zee samen. Rond deze plaats zijn een groot aantal duikplaatsen.
Scott’s head wall:Ook wel Scott’s head drop off genoemd.Dit is onze eerste duik en wat ons meteen opvalt zijn de ongelooflijke hoeveelheid beker sponzen. De meesten zijn bewoond door veersterren in de prachtigste kleuren. Na slechts 5 minuten duiktijd bevind zich een enorme Kingcrab rechts van ons. Hij is zo groot als een bijzet tafel. Geweldig de duik kan nu al niet meer stuk. Later vinden we nog een grote kreeft en een grote barracuda. Het zicht is goed en er is veel vis. Het koraalrif is mooi begroeid. De muur waar we langs zwemmen duikt onder ons weg in de diepte.
Champagne reef:Dit is een wereldberoemd rif. Doordat Dominica vulkanisch is stijgt er uit de bodem gas op. Onder water zie je uit de bodem belletjes opstijgen. Het lijkt alsof je in een glaasje prik zwemt. Als je aan de bodem voelt dan zijn de rotsblokken warm. Er groeit weinig koraal op de hete rotsen, wel algen. Het zicht is hier minder goed maar er is wel veel vis te zien. Tijdens onze duik kwamen wij een zeer oude en grote Hawksbill schildpad tegen. Het dier was waarschijnlijk gewend aan duikers want ze zwom traag en liet zich aan alle kanten bewonderen en fotograferen. Al met al een speciale duik.
Scott’s head point: Deze duikplaats ligt zuidelijker dan de Wall. Ook hier bevindt zich een steile drop off waarlangs water van de Atlantische oceaan de Caribische zee instroomt. De wand is mooi begroeid met sponzen, hard en zacht koraal. In het ondiepe gedeelte onder de boot vonden we een zeepaardje en 2 octopussen. Tijdens de duik zagen we een schildpad en een kreeft.
Coral Gardens: Dit is een ondiepe duikplaats in de buurt van Champagne reef. Er zijn koraalformaties afgewisseld met zanderige plekken. Op 1 van de zandplaatsen zagen wij een heel veld Garden eels. Verscholen onder het koraal lagen 2 Nursesharks te slapen. Een grote Kingcrab vluchtte in een grot toen wij naderden. Ook hier waren we weer verbaasd over de prachtige kleuren van het koraalrif van Dominica.
Nurseshark |
Hawksbill |
Golden crinoid |
Fraser’s dolphin or the Sarawak dolphin (Lagenodelphis hosei) |
Potvis staart |